Ринок зерна в Україні як складова міжнародної макроекономіки, міжнародної торгівлі та оцінки кон’юнктури світових ринків - Решитько, Т.В.; Насипайко, Д.С. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2025)
Метою статті є дослідження проблем розвитку ринку зерна в Україні на сучасному етапі як невід`ємної складової міжнародної макроекономіки, показ його особливостей та ролі у міжнародній торгівлі й при оцінці кон’юнктури світових ринків, окреслення перспектив його подальшого функціонування. Зазначено, що зерно займає провідне місце у структурі аграрної продукції, яка вирішує питання продовольчої безпеки держави та кон’юнктури світових ринків. З’ясовано, що вітчизняний зерновий ринок забезпечує продовольством внутрішні потреби країни, а залишки продукції реалізує на світовому ринку, забезпечуючи якісним продовольством світову спільноту. Розкрито, що у вітчизняному експорті зернових більшу частину складає фуражне зерно і продукція з низькою доданою вартістю, а продаж українських готових продуктів харчування на міжнародних ринках не має значних обсягів. Серед макроекономічних показників, що характеризують стан функціонування ринку зерна, ключовими є попит споживачів і пропозиція виробників зернової продукції. Доведено, що в перспективі присутність України на ринках зерна у світі буде зберігатися. Наголошено на необхідності поставок на зовнішній ринок вітчизняних товарів із зерна з високою доданою вартістю. Визначено, що війна внесла свої корективи у розвиток зернового аграрного бізнесу України, змусила його пристосовуватися до нових умов, змінювати логістичні маршрути поставок зерна на зовнішні ринки тощо. Запропоновано пріоритетні заходи, що сприятимуть подальшому розвитку внутрішнього зернового ринку країни, покращенню його кон’юнктури, зміцненню лідируючих позицій на світовому ринку.