HR-консалтинг для українського бізнесу: технології формування маніпулятивної стійкості персоналу - Костишина, Т.А.; Костишина, А.І. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2025)
Стаття присвячена кадровому консалтингу як інструменту формування маніпулятивної стійкості персоналу українського бізнесу в умовах воєнного стану. Метою статті є обґрунтування ролі HR-консалтингу та пропозиція практичних інструментів для підвищення маніпулятивної стійкості персоналу. Розкрито еволюцію розвитку HR-консалтингу та його сутність як експертно-аналітичної діяльності, спрямованої на досягнення цілей клієнта. Запропоновано визначати маніпулятивну стійкість як інтегральну здатність персоналу розпізнавати та свідомо протистояти прихованому психологічному впливу. Наведено приклади внутрішніх і зовнішніх маніпуляцій, що поширились у воєнний час. Обґрунтовано, що в сучасних умовах маніпулятивну стійкість персоналу перетворюється на ключовий елемент економічної безпеки підприємства, а кадровий консалтинг – на стратегічного партнера бізнесу. Систематизовано ключові HR-технології, які поділено на діагностичні (анонімні опитування, фокус-групи) та розвиваючі (тренінги асертивності, коучинг, моделювання кейсів). Для практичного застосування цих технологій було запропоновано покроковий алгоритм дій консультанта, що включає етапи діагностики, планування, впровадження та оцінки ефективності. Це дозволяє перетворити роботу з підвищення маніпулятивної стійкості на керований та вимірюваний процес. З’ясовано, що застосування запропонованого підходу сприяє не лише покращенню психологічного клімату, а й досягненню конкретних бізнес-показників. Результати дослідження, запропоновані HR-технології та поетапний алгоритм їх впровадження може бути корисним для HR-консультантів та керівників підприємств.