Посилення інституційної спроможності Рад з питань внутрішньо переміщених осіб через організаційно-правові зміни - Петров, В.В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2025)
Мета статті - на основі аналізу організаційно-правового механізму та особливостей діяльності, розробити пропозиції щодо посилення інституційної спроможності Рад з питань ВПО. У статті здійснено аналіз організаційно-правового механізму та особливостей діяльності Рад з питань внутрішньо переміщених осіб в Україні в умовах значного вимушеного переміщення населення з тимчасово окупованих і прифронтових територій. Досліджено проблематику захисту прав і свобод внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та залучення цієї категорії суспільства до процесів прийняття та імплементації управлінських рішень на місцевому, регіональному та національному рівнях. Проведено аналіз та виявлення системних викликів, з якими стикається діяльність Рад з питань ВПО як консультативно-дорадчих органів, і які обмежують їх ефективність та потенціал. Виокремлено і систематизовано наявні недоліки в діяльності Рад на етапах від створення до імплементації результатів діяльності. Проведено порівняння терміну «інституційна спроможність» на відповідність використання для досягнення цілей статті. Визначено, що перш за все, від нормативної бази, яка у тому числі має регулювати обов’язковість використання напрацювань, а також фаховості і вмотивованості членів Рад залежить результат роботи останніх. Особливу увагу приділено рекомендаціям щодо можливостей покращення ефективності діяльності Рад з питань ВПО та залучення внутрішньо переміщених осіб до розробки, прийняття та імплементації управлінських рішень на всіх рівнях влади з метою вдосконалення політики у сфері захисту прав і свобод внутрішньо переміщених осіб в контексті загальнонаціональних зусиль щодо забезпечення сталого розвитку та соціальної єдності. Аргументовано, що використання інституції Рад з питань ВПО містить значний потенціал, і саме тому, впровадження організаційно-правових змін їх функціонування має забезпечити реальне залучення ВПО до вирішення наявних проблем цієї категорії українського суспільства. Перспективним вбачається аналіз використання ресурсу Рад з питань ВПО на управління розвитком територіальних громад в умовах втрати територіальної цілісності, щоб захист прав ВПО став не тимчасовим рішенням, а стабільною та невід'ємною складовою державної політики.