Теоретико-методологічні засади розвитку потенціалу міжнародного співробітництва України у сфері туризму та гостинності - Семикіна, М.В.; Рутинський, М.Й. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2025)
Стаття присвячена обґрунтуванню теоретико‑методологічних засад розвитку потенціалу міжнародного співробітництва України у сфері туризму та гостинності. Потенціал визначено як сукупну спроможність країни, регіонів, дестинацій і підприємств формувати та підтримувати стійкі міжнародні партнерства, що конвертуються у зростання туристичних потоків, інвестицій, якості сервісу та доходів, спираючись на наявні й нарощувані ресурси, інституції, інфраструктуру, компетенції та управлінські практики. Систематизовано й обґрунтовано компонентний склад потенціалу та ключові чинники впливу з урахуванням воєнних і післявоєнних реалій. Запропоновано методологічний підхід до визначення індикаторів оцінювання розвитку цього потенціалу у туризмі та гостинності. Підхід забезпечує регулярний моніторинг на основі узгодженої системи показників: на національному, регіональному/дестинаційному та підприємницькому рівнях стейкхолдери можуть періодично відстежувати доступність і безпеку, інституційну готовність, якість продукту, цифрову присутність, інвестиції та розвиток персоналу. Обґрунтовано перспективні напрями посилення п’яти взаємопов’язаних ланок партнерської взаємодії: інституційно‑правової та безпекової готовності; дестинаційного менеджменту й продуктової спеціалізації; цифрової комерціалізації та управління даними; стандартів якості, підготовки кадрів і безперервного професійного навчання; інвестиційних і партнерських фінансових інструментів. Кожен із напрямів потребує чіткої системи індикаторів, моніторингу результативності та координації між рівнями управління «країна – регіон/дестинація – підприємство». Реалізація запропонованих підходів сприятиме формуванню збалансованої моделі міжнародного співробітництва у сфері туризму та гостинності, здатної забезпечити зростання туристських потоків, залучення інвестицій, розширення партнерств і підвищення якості національного туристичного продукту. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробленням економічних механізмів прискорення зростання потенціалу міжнародного співробітництва України у сфері туризму та гостинності.