Вплив змін середовища функціонування бізнесу на організацію зовнішньоекономічної діяльності в умовах воєнного стану - Ханенко, А.В.; Плинокос, Д.Д. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2025)
Трансформаційні процеси, які відбуваються у світовій економіці, сприяють становленню нового погляду на роль зовнішньоекономічної діяльності як ключового фактора розвитку національних господарських систем. В умовах стрімкої глобалізації та зростаючої геополітичної нестабільності здатність уряду та держави швидко адаптуватися до змін середовища функціонування бізнесу, спрямовувати зусилля на гарантування конкурентоспроможності національних товарів та послуг на світовому ринку, стає критично важливою. Умови повномасштабної війни в Україні, яка радикально змінила умови функціонування бізнесу, ці процеси набули особливої гостроти. Метою дослідження став аналіз аспектів організації функціонування бізнесу та організації зовнішньоекономічної діяльності в умовах повномасштабної війни, а також розробка основних напрямів організації зовнішньоекономічної діяльності та пошуку шляхів пом’якшення негативного впливу змін середовища функціонування на ведення зовнішньоекономічної діяльності українських підприємств. в умовах воєнного стану. Внаслідок військових дій відбулося масштабне руйнування виробничих потужностей, порушення логістичних маршрутів. втрата традиційних ринків збуту та посилення залежності країни від імпорту життєво необхідної продукції. У таких умовах організація зовнішньоекономічної діяльності (далі - ЗЕД) стає не лише інструментом економічного розвитку підприємств, а й стратегічним чинником післявоєнного відновлення України та її інтеграції у світову економіку Результати дослідження свідчать, що військові дії спричинили суттєве скорочення експортних можливостей та зростання імпортної залежності, водночас стимулювали пошук нових ринків збуту та інструментів державної підтримки бізнесу. Виявлено, що поєднання елементів протекціонізму та вільної торгівлі є оптимальним для України: протекціонізм забезпечує захист стратегічних галузей, тоді як лібералізм сприяє інноваціям та залученню інвестицій. Акцентовано увагу на важливості більш глибокого дослідження взаємовідносин України з Європейським Союзом, як важливої складової зовнішньої політики України в забезпеченні економічної безпеки держави. Перспективи подальших досліджень у даному напрямі полягають у розробленні рекомендацій щодо організації та регулювання зовнішньоекономічної діяльності та міжнародної торгівлі України в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення країни.