Сутність і особливості корпоративного розвитку в агропромисловому виробництві - Татарченко, А.О. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2025)
Метою написання статті є долідження сутності та еволюції концепції корпоративного розвитку в агропромисловому виробництві, виявлення специфічних рис корпоративного розвитку в сільському господарстві та систематизація основних форм корпоративних об’єднань в АПК. У статті проаналізовано етапи становлення корпоративних відносин в аграрному секторі. Визначено, що корпоративний розвиток в аграрній сфері має специфічні риси, зумовлені залежністю від землі як основного ресурсу, сезонністю виробництва, необхідністю диверсифікації ризиків і запровадженням вертикальної інтеграції у форматі «від поля до столу». Розглянуто наукові підходи вітчизняних і зарубіжних авторів щодо функціонування аграрних корпорацій та узагальнено результати досліджень тенденцій зростання агрохолдингів, їх впливу на соціально-економічний розвиток сільських територій, ефективність виробництва та експортний потенціал. Проаналізовано статистичні показники динаміки кількості агрохолдингів, площі земель у їх користуванні та питомої ваги в загальному земельному фонді України за 2007–2024 рр. Встановлено, що війна стала чинником глибокої трансформації корпоративного аграрного сектору: скорочення земельного банку та кількості підприємств змінилося адаптаційним зростанням у 2023–2024 рр. Обгрунтовано, що корпоративний розвиток в АПК - це багатовимірне явище, що охоплює економічні, управлінські, соціальні й екологічні аспекти. В Україні він сприяв зростанню виробництва та експорту, інтеграції у світову економіку, проте потребує балансу між великими корпораціями та дрібними виробниками для забезпечення довгострокової стійкості. Подальші дослідження доцільно спрямовувати на кількісний аналіз впливу корпоративної концентрації на ефективність виробництва та розвиток сільських територій, а також вивчення державних механізмів підтримки справедливої конкуренції, кооперації та сталого розвитку. Реалізація таких підходів сприятиме формуванню збалансованої аграрної політики, що поєднає високу продуктивність із соціальною стійкістю сільських громад.