Світовий досвід запровадження цифрових валют центрального банку: уроки для України - Новосьолова, О.С. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2025)
У статті досліджуються питання впровадження цифрових валют центрального банку (CBDC) у контексті глобальної цифрової трансформації фінансових систем. Актуальність теми зумовлена зростаючими вимогами до модернізації платіжної інфраструктури, підвищення ефективності грошового обігу, забезпечення фінансової інклюзії та збереження державного контролю над монетарною політикою в умовах активного розвитку електронних платежів і криптовалютних технологій. Метою дослідження є системний аналіз міжнародного досвіду впровадження CBDC, оцінка потенційних економічних, технологічних і соціальних переваг та ризиків для національної економіки і банківського сектору. Методологія роботи базується на комплексному аналізі відкритих джерел, офіційних звітів центральних банків та міжнародних організацій, наукових публікацій і статистичних даних, що дозволяє здійснити порівняльний аналіз різних моделей CBDC. У роботі використано міжнародні дослідження, що демонструють можливості CBDC для підвищення інклюзивності, розвитку офлайн-платежів та оптимізації державних платежів. Розглянуто досвід Еквадору, Багамських островів, Нігерії, Ямайки та Китаю, який демонструє, що ефективність цифрових валют центрального банку залежить від довіри населення та бізнесу до центрального банку, технологічної надійності платформи, інституційної спроможності та стимулювання користувачів через пільги, ліміти та інші механізми. Проведений аналіз свідчить, що CBDC здатна підвищити стійкість національної платіжної системи, розширити доступ до безготівкових розрахунків, оптимізувати механізми монетарної політики, проте потенційні ризики, такі як перетікання депозитів із комерційних банків або кіберзагрози, вимагають ретельного дизайну цифрової валюти, встановлення лімітів і контролю конверсії. Отримані результати підтверджують, що запровадження е-гривні є перспективним інструментом модернізації фінансової системи України, який сприятиме підвищенню фінансової інклюзії, ефективності національної економіки та інтеграції у глобальний цифровий фінансовий простір.