Управлінські рішення як ключовий фактор управління змінами: HR-технології та етика ділової комунікації - Костишина, Т.А.; Костишина, А.І.; Семикіна, А.В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2025)
У статті розглянуто роль управлінських рішень як ключового фактору ефективного управління змінами в умовах динамічної цифрової економіки. Обґрунтовано актуальність проблеми, що полягає в існуючій суперечності між технологічними можливостями, які надають HR-інструменти, та соціально-психологічними бар'єрами, що виникають при ігноруванні етичних аспектів комунікації. Визначено сутність та доведено наявність синергетичного взаємозв'язку між ключовими поняттями: «управлінські рішення», «управління змінами», «управління персоналом», «HR-технології» та «етика ділової комунікації». Показано, як якісне управлінське рішення ініціює зміни, технології надають для нього інформаційну базу, а етика забезпечує його прийняття колективом. Систематизовано вплив сучасних HR-технологій на процеси організаційних трансформацій. Проаналізовано їхню подвійну функцію: з одного боку, вони є джерелом аналітичних даних для прийняття обґрунтованих рішень, а з іншого – виступають платформою для практичної реалізації змін через навчання, інформування та збір зворотного зв’язку. Розкрито значення етики ділової комунікації як інструменту мінімізації опору персоналу змінам, формування сприятливого корпоративного клімату та середовища психологічної безпеки, що є критично важливим для успіху трансформацій. Запропоновано авторську концептуальну модель інтеграції HR-технологій та етичних принципів комунікації в процесі прийняття управлінських рішень. Модель структурує процес управління змінами через три послідовні етапи: діагностика, імплементація та аналіз. Практичне використання запропонованої моделі дозволяє організаціям перейти від директивного до адаптивного управління змінами, підвищити їхню ефективність та забезпечити стійкий розвиток шляхом збалансованого поєднання аналітичного та гуманістичного підходів в управлінні персоналом.