Комплексна стратегія економічного відновлення України: взаємодія газорозподільної сфери, логістичних процесів і національної безпеки - Ткаченко, А. М. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2025)
Метою дослідження є формування концепції інтегрованого енергологістичного кластера України як структурного елемента післявоєнного економічного відновлення, що забезпечує взаємопов’язане функціонування газорозподільної сфери, транспортної інфраструктури та системи національної безпеки. У статті проаналізовано сучасні міжнародні підходи до відновлення критичної інфраструктури (World Bank, IEA, European Investment Bank, ENTSOG, CSIS, Clingendael Institute) і здійснено порівняльний аналіз практик інтеграції енергетичних і транспортних систем у країнах ЄС та Балтії. Проведено аналіз основних показників газорозподільчої інфраструктури України за період 2018-2025 рр., здійснено оцінку втрат та обсягів відновлення вітчизняної транспортної інфраструктури за різними видами транспорту впродовж періоду повномасштабного вторгнення. Відображено порівняльний аналіз інвестиційних потреб газової та логістичної сфер України станом на 2025 рік. У результаті визначено ключові фактори, що впливають на ефективність відновлення газорозподільних мереж, цифровізацію логістичних процесів і стійкість економічних систем в умовах постійних ризиків і невизначеності. Запропоновано концепцію інтегрованого енергологістичного кластера України, що ґрунтується на принципово новому політичному, економічному та безпековому контексті – в умовах прагнення України до інтеграції з європейськими структурами ENTSOG, TEN-T і загальноєвропейським енергетичним ринком. Отримані результати свідчать, що газорозподільна система є не лише технологічною складовою енергетичного сектору, а й базовим елементом економічної безпеки держави. Її модернізація у поєднанні з розвитком транспортних коридорів формує нову економічну географію України – мережеву, децентралізовану й інтегровану у європейський простір. Запропонована модель інтегрованого кластера забезпечує синергетичний ефект, коли енергетичні інвестиції одночасно стимулюють розвиток транспортної логістики, а реконструкція доріг і портів підвищує стійкість енергопостачання.