Інтелектуальна власність у стартапах: важливість патентування для малого бізнесу - Кропівна, А.В.; Рябоволик, Т.Ф. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2025)
У статті досліджується сутність інтелектуальної власності як стратегічного ресурсу розвитку стартапів та малого бізнесу в умовах сучасної інноваційної економіки. Особлива увага приділяється патентуванню як ключовому інструменту захисту технологічних розробок, формування конкурентних переваг та залучення інвестицій. Проаналізовано основні напрями, за якими патенти впливають на економічну ефективність стартапів: підвищення привабливості для потенційних інвесторів, створення можливостей монетизації через ліцензування або продаж прав інтелектуальної власності, а також посилення позицій під час переговорів щодо партнерства, стратегічних альянсів або угод злиття та поглинання. Окремо розглядаються проблеми та ризики патентування, включаючи значні фінансові витрати, часові обмеження та специфіку галузей із високою динамікою технологічних змін, що потребує адаптивних підходів до формування IP-стратегій. У статті проаналізовано сучасні практики міжнародних організацій, таких як Всесвітня організація інтелектуальної власності (WIPO), Європейське патентне відомство (EPO) та Патентне відомство США (USPTO), щодо підтримки стартапів та малих підприємств, що дозволяє виділити найбільш ефективні інструменти стимулювання інноваційної активності та інтеграції в глобальні ринки. Розглядаються також перспективи розвитку патентної політики в Україні в контексті післявоєнної відбудови та інтеграції у світовий інноваційний простір. Обґрунтовано необхідність розроблення ефективних IP-стратегій для стартапів із врахуванням галузевих особливостей, стадії розвитку технологій та міжнародного досвіду, що дозволяє підвищити конкурентоспроможність українських інноваційних підприємств. Перспективи подальших досліджень включають: емпіричний аналіз взаємозалежності між рівнем захисту інтелектуальної власності та обсягами інвестицій у стартапи різних секторів; порівняння ефективності патентних стратегій у країнах із різним рівнем розвитку IP-інфраструктури (Україна, ЄС, США); а також дослідження впливу штучного інтелекту на патентоспроможність винаходів, розробку нових підходів до правового регулювання об’єктів інтелектуальної власності та інтеграцію цифрових технологій у процеси управління інноваційними активами. Отримані результати можуть стати теоретичною та практичною основою для формування національної політики підтримки стартапів і малого бізнесу, спрямованої на підвищення ефективності інноваційного розвитку та інтеграції української економіки в глобальні ланцюги створення вартості.