Управління якістю роботи персоналу на підприємствах готельного господарства - Рогова, Н.В.; Рибакова, С.С. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2025)
Метою дослідження є обґрунтування теоретичних та прикладних засад управління якістю роботи персоналу як ключового чинника підвищення конкурентоспроможності готельного бізнесу в умовах зростання вимог споживачів, цифровізації та посилення конкуренції на ринку готельних послуг. У роботі акцентовано увагу на ролі професійної підготовки, мотивації та корпоративної культури персоналу у формуванні стабільно високого рівня сервісу та довгострокової лояльності клієнтів. У процесі дослідження здійснено аналіз сучасних підходів до управління якістю роботи персоналу в готельному бізнесі, узагальнено наукові напрацювання вітчизняних дослідників, а також охарактеризовано практичні інструменти оцінювання та підвищення ефективності діяльності працівників. Розглянуто можливості застосування міжнародних стандартів управління якістю, концепцій безперервного вдосконалення, мотиваційних механізмів і цифрових технологій, зокрема CRM-систем, HR-платформ та інструментів автоматизації сервісних процесів. Особливу увагу приділено впливу лідерства та корпоративної культури на якість обслуговування гостей. За результатами дослідження зроблено висновок, що комплексний та системний підхід до управління якістю роботи персоналу забезпечує підвищення рівня обслуговування, задоволеності клієнтів і конкурентних позицій готельних підприємств. Доведено доцільність поєднання стандартів якості, мотиваційних програм, інвестицій у навчання персоналу та використання цифрових рішень як основи сталого розвитку готельного бізнесу. Визначено перспективи подальших досліджень, пов’язані з використанням інструментів штучного інтелекту та аналітичних HR-систем у процесі управління якістю роботи персоналу.