Сучасні реалії розвитку готельно-ресторанного бізнесу та кейтерингу в Україні: виклики, тенденції та стратегії адаптації - Чернихівська, А. В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2025)
Метою дослідження є комплексне виявлення сучасних тенденцій, структурних трансформацій та викликів, що формують розвиток готельно-ресторанного бізнесу та кейтерингу в Україні, а також визначення стратегій адаптації, здатних забезпечити стійкість, конкурентоспроможність і відновлення галузі в умовах воєнної нестабільності та післякризових змін. Особлива увага приділяється аналізу змін у структурі попиту, впливу зовнішніх викликів на стратегії управління та пошуку ефективних механізмів розвитку галузі в умовах високої турбулентності. Також визначено необхідність комплексного підходу до оцінювання стійкості сфери гостинності та ролі інновацій у підвищенні її конкурентоспроможності. У статті здійснено системний огляд ключових тенденцій розвитку готельно-ресторанного сектора та кейтерингових послуг, включаючи посилення цифровізації, зміни в організації сервісних процесів, розширення форматів обслуговування та формування нових моделей взаємодії зі споживачами. Розкрито особливості регіональної нерівномірності функціонування готельно-ресторанного бізнесу, що зумовлена безпековими, логістичними та демографічними факторами. Проаналізовано сучасні підходи до управління персоналом, оптимізації ресурсів, удосконалення операційних процесів. Окремо охарактеризовано динаміку розвитку кейтерингових послуг як найбільш гнучкого сегмента, здатного швидко реагувати на зміни ринкового середовища. У дослідженні підсумовано, що ефективність розвитку готельно-ресторанного бізнесу та кейтерингу в Україні визначаються рівнем інноваційності підприємств, здатністю забезпечувати якісний сервіс, адаптувати бізнес-моделі до потреб різних груп споживачів та використовувати потенціал регіональних ринків. Наголошено на важливості стратегічного планування, розвитку цифрових технологій, інтеграції екологічно орієнтованих практик та зміцнення кадрового потенціалу. Перспективи подальших досліджень полягають у поглибленні аналізу регіональної специфіки розвитку готельно-ресторанного бізнесу та залежать від здатності підприємств забезпечувати операційну стійкість, підтримувати високу якість сервісу, диверсифікувати форми обслуговування та активно реагувати на трансформації зовнішнього середовища