Профілактика ризиків в антикризовому управлінні торговельним підприємством: мотиваційні та організаційні аспекти - Сторожук, О.В.; Немченко, Т.А.; Заярнюк, О.В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2025)
У статті досліджуються питання профілактики ризиків в системі антикризового управління торговельних підприємств. Фокусується увага на узгодженні та координації управлінських, мотиваційних та організаційних чинників як необхідної умови для ефективного антикризового управління. Обґрунтовуються новітні підходи до формування системи профілактики ризиків, що враховують вплив цифрової трансформації та зміни у поведінці персоналу. Особливу увагу зосереджено на ролі інноваційних мотиваційних стратегій, розвитку креативного потенціалу працівників, формуванні позитивного психологічного клімату в колективі та підвищенні адаптивності кадрового складу до змін зовнішнього середовища. Обґрунтовано, що недостатня гнучкість традиційних моделей управління, неефективна мотиваційна політика та ігнорування людського чинника значно підвищують ризики функціонування підприємств у кризових умовах. На підставі порівняльного аналізу різних концепцій антикризового управління, представлених у працях вітчизняних науковців представлено комплексну модель ризик-профілактики, що охоплює інструменти створення середовища для інноваційного вираження, інклюзивної співпраці, навчання, психологічної безпеки та підтримки творчих ініціатив. Також зроблено акцент на важливості нематеріальної мотивації, включно з гейміфікацією, розвитком soft skills та формуванням інноваційної культури. Автори підкреслюють, що ефективне антикризове управління неможливе без довгострокового планування, прозорої комунікації, персональної відповідальності керівників та системної підтримки персоналу. Саме людський капітал визначається як ключовий фактор організаційної стійкості. Перспективні напрями подальших досліджень передбачають розробку адаптивних управлінських моделей, здатних враховувати специфіку сучасного кризового середовища, динаміку цифрових трансформацій та поведінкові особливості персоналу. Такий підхід дозволить не лише забезпечити стабільне функціонування підприємств, але й реалізувати їх потенціал стратегічного розвитку в довгостроковій перспективі.