Механізми управління економічною безпекою сільськогосподарських підприємств в умовах воєнних ризиків - Павленко, В.П. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2025)
У статті розглянуто механізми управління економічною безпекою сільськогосподарських підприємств в умовах воєнних ризиків, які істотно трансформують середовище функціонування аграрного сектору України. Метою дослідження є обґрунтування теоретико-методичних засад та практичних підходів до формування ефективних механізмів управління економічною безпекою сільськогосподарських підприємств в умовах воєнних ризиків, які істотно трансформують середовище функціонування аграрного сектору України. Акцент зроблено на необхідності переосмислення існуючих інструментів забезпечення безпеки з позицій стійкості, гнучкості та швидкої реакції на кризові виклики. У процесі дослідження було використано комплексний підхід, який включає аналіз теоретичних основ економічної безпеки, оцінку впливу воєнних ризиків на ключові показники діяльності аграрних підприємств, а також систематизацію дієвих управлінських механізмів у кризових умовах. Проведено порівняльну характеристику стратегій адаптації підприємств залежно від їх розміру, організаційної структури та ступеня залежності від зовнішніх ресурсів. Значну увагу приділено таким аспектам, як диверсифікація виробництва, внутрішній контроль, управління ризиками, стратегічне планування, логістичні рішення та цифровізація управлінських процесів. Узагальнені висновки свідчать про необхідність запровадження системного підходу до формування механізмів економічної безпеки, які б ґрунтувалися на принципах адаптивності, гнучкості та сталого розвитку. Результати дослідження можуть бути використані при формуванні державної політики підтримки аграрного сектору, а також у практичній діяльності керівників підприємств для мінімізації втрат і забезпечення безперервності виробництва. Перспективи подальших досліджень полягають у розробленні галузевих моделей антикризового управління з урахуванням регіональної специфіки та етапів розвитку конфлікту.