Розвиток системи вищої освіти України: кількісні та фінансові аспекти - Григораш, О.В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2025)
Відповідно до поставленої мети, у роботі проведено оцінку тенденцій розвитку вищої освіти України на основі аналізу кількісних показників. У дослідженні використано дані Реєстру суб'єктів освітньої діяльності Єдиної державної електронної бази з питань освіти. Аналіз показав, що кількість закладів вищої освіти, у яких здійснюється підготовка здобувачів рівня бакалавра, магістра та доктора філософії, зменшувалася протягом 2020–2022 рр., а з 2023 р. почала зростати. Разом із тим, кількість здобувачів освіти продемонструвала тенденцію до зростання протягом 2020–2023 рр. З 2024 р. спостерігається зменшення чисельності контингенту. Аналіз контингенту здобувачів вищої освіти в Україні за рівнями освіти показав, що з 2023 р. у статистичних даних уперше було оприлюднено інформацію про кількість здобувачів освіти за рівнями доктора філософії та доктора наук. На тлі зменшення кількості бакалаврів і магістрів через уведення норми щодо необхідності здобуття освіти вищого рівня, ніж раніше здобутий, саме завдяки аспірантам контингент здобувачів не зазнав різкого скорочення. Розглядаючи розподіл контингенту між закладами за ознакою масштабу у 2020 р. та у 2025 р., можна відзначити, що основні зміни відбувалися саме у ЗВО державної форми власності. Збільшилися кількість дуже великих ЗВО (з контингентом понад 20 тис. осіб) та контингент у них, кількість великих ЗВО (з контингентом 10–20 тис. осіб) та середніх ЗВО (5–10 тис. осіб). Спостерігається скорочення кількості невеликих ЗВО (1–5 тис. осіб). При цьому кількість дрібних освітніх закладів (до 1 тис. осіб) зросла вдвічі. Аналіз розподілу місць державного замовлення між ЗВО різних форм власності показав, що у ЗВО комунальної форми власності кількість місць державного замовлення залишалася відносно стабільною протягом аналізованого періоду. Варто зазначити значне скорочення державного замовлення у державних вишах. І хоча у приватних вишах кількість бюджетних місць значно менша порівняно з обсягами державних вишів, кількість державного замовлення щороку подвоюється.