Фінансово-податкові механізми стимулювання інвестиційного розвитку регіонів - Коцюрба, О.Ю.; Л.М. Задорожня (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2025)
Метою статті є дослідження ефективності фінансово-податкових механізмів стимулювання інвестиційного розвитку регіонів України, визначення основних проблем їх застосування та обґрунтування напрямів удосконалення з метою підвищення інвестиційної привабливості територій в умовах сучасних економічних викликів і трансформацій. Особлива увага приділяється інтегрованому підходу, що поєднує податкові пільги, бюджетне стимулювання, державно-приватне партнерство, інституційні інструменти та інноваційні фінансові механізми. У статті проведено аналіз теоретичних і практичних аспектів застосування фінансово-податкових інструментів у регіонах на основі огляду вітчизняних і зарубіжних досліджень, а також вивчено сучасні виклики, що ускладнюють реалізацію інвестиційної політики, зокрема законодавчу нестабільність, фрагментарність податкових пільг, недостатню інституційну спроможність та недосконалість бюджетного фінансування. Розглянуто роль державно-приватного партнерства і альтернативних фінансових інструментів у формуванні сталого інвестиційного середовища. Результати дослідження свідчать про необхідність гармонізації податкової політики, удосконалення системи бюджетного стимулювання, підвищення прозорості та ефективності механізмів підтримки інвестицій. Подальші дослідження мають бути спрямовані на розробку комплексних моделей оцінки ефективності стимулів, адаптацію інноваційних фінансових інструментів та вивчення можливостей їх застосування в умовах поствоєнного відновлення економіки України, що створить передумови для сталого регіонального розвитку