Внутрішній аудит та контроль товарів (технологій) подвійного використання: методологія та розвиток - Жовновач, Р.І.; Желізко, Ю.М.; Приходько, І.П. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2025)
Стаття присвячена дослідженню методологічних аспектів, виявленню основних тенденцій розвитку та формулювання рекомендацій щодо вдосконалення системи внутрішнього аудиту та контролю товарів (технології) подвійного використання. Розглядається сучасний стан та розвиток внутрішнього аудиту, зокрема в контексті обов’язкового запровадження процедур внутрішнього аудиту, яке було здійснено у 1987 році. Зроблено акцент на аналізі рекомендацій, запропонованих Національною комісією США щодо запобігання шахрайству у фінансовій звітності з подальшим уточненням цих рекомендацій у щорічних звітах Комітету з корпоративного управління та інших міжнародних організацій, таких як NYSE і NASD. Проаналізовано відмінності між внутрішнім аудитом та внутрішнім контролем, що дозволяє чітко окреслити функціональні особливості обох процесів. Представлено методологічний підхід до внутрішнього аудиту та контролю товарів (технологій) подвійного використання. Наведено приклади елементів систем внутрішнього експортного контролю товарів (технологій) подвійного використання в різних країнах, включаючи Україну, що ілюструє різноманітність підходів до забезпечення дотримання вимог у цій сфері. Актуалізується необхідність адаптації цієї методології до сучасних викликів бізнес-середовища, а також важливість комплексного аналізу системи експортного контролю товарів (технологій) подвійного використання для визначення ризиків і специфіки впровадження контролю. Сформульовано основні принципи, які мають стати фундаментом для створення системи внутрішнього експортного контролю товарів (технологій) подвійного використання запропоновано інтеграцію класичних принципів контролю (точність даних, оперативність реагування, економічна доцільність) з сучасними технологічними рішеннями. Розвиток методології внутрішнього аудиту та контролю товарів (технологій) подвійного використання передбачено на основі комплексного підходу, що інтегрує технологічні інновації, кібербезпеку, управління ризиками та міжнародні стандарти. Рекомендовано створенню гнучких систем, здатних адаптуватися до стандартів IIA/ISO та змін у міжнародних санкційних режимах і технологічних викликах. Запропоновано посилити адаптивність системи внутрішнього аудиту та контролю товарів (технології) подвійного використання підвищенням IT-кваліфікації аудиторів для розширення їхньої ролі у стратегічній оцінці управлінських рішень, а також удосконаленням комунікаційних процесів для забезпечення прозорості та оперативного впровадження рекомендацій та запобігання небажаного розповсюдження товарів (технологій) подвійного використання.