Перспективи розвитку співпраці України з ЄС у сфері трудової міграції - Андрощук, І.О.; Доренська, А.О. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2023)
У статті розглянуто перспективи розвитку співпраці України з країнами ЄС у сфері регулювання трудової міграції. Встановлено, що в даний час міжнародна трудова міграція є одним із найхарактерніших проявів глобалізації світової економіки у зв’язку з тим, що нині загальна кількість країн-реципієнтів становить близько 67 країн у порівнянні з 39 країнами кілька десятиліть тому, при цьому кількість країн-донорів зросла з 29 до 55. Визначено, що основними причинами таких змін є: глобальні політичні кризи та зміни світової системи координат. Висунуто та доведено гіпотезу, що з огляду на об’єктивні чинники, в тому числі політичні та наявність збройного конфлікту в країні, найближчим часом еміграція лише зростатиме через стан економіки та бажання отримати матеріальний дохід. Розглянуто причино-наслідкові зв’язки між міграцією та соціально-економічним станом економіки шляхом аналізу основних її показників, серед них такі як: чисельність населення, рівень народжуваності, рівень освіти та коефіцієнт утримання. Висунуто та доведено гіпотезу, що саме розмір заробіної плати є однією з причин звільнення за власним бажанням або небажання продовжувати трудовий договір. Досліджено географічне мапування трудових мігрантів з України в країнах світу. Визначено ключові макроекономічні змінні, такі як зростання ВВП, (не)зайнятість, потоки грошових переказів, міжнародна допомога та прямі іноземні інвестиції, які мають вирішальне значення для розуміння наслідків міграції, оскільки забезпечують стан економічної ситуації в будь-якій країні. Проаналізовано прогнозні значення зростання ВВП та ВВП на душу населення України в контексті висунення гіпотези щодо подальших міграційних тенденцій. Встановлено необхідність регулювання негативних наслідків для економіки України з метою протидії негативним наслідкам в майбутньому у зв’язку зі зменшенням чисельності економічно активного населення, яке є основним продуцентом ВВП країни.