Вплив тіньової економіки України на макроекономічні показники та економічну безпеку держави - Мірошниченко, І.С.; Василенко, Д.В.; Ніколаєв, І.В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2023)
У статті досліджено вплив вітчизняної тіньової економіки на основні макроекономічні показники розвитку держави та надаються пропозиції щодо зниження обсягів та рівня тіньової економіки України. Систематизовано наукові підходи щодо сутності та чинників тінізації економіки та економічної безпеки. Вивчено досвід роботи міжнародних організацій, спрямованих на боротьбу з відмиванням нелегальних коштів. Виявлено, що тіньова економіка країни в умовах глобалізації є одним із суттєвих екзогенних чинників впливу на економічну безпеку держави. Більшість європейських країн, включаючи Україну, використовують валовий внутрішній продукт (ВВП), як показник обсягу національного виробництва та економічного добробуту суспільства. У статті висвітлені динаміка ВВП та рівень тіньового сектору економіки до ВВП України за весь період незалежності держави. Отримання чітких, достовірних та аргументованих даних щодо обсягів тіньового сектору економіки дозволяє розробляти обґрунтовані заходи щодо зміцнення економічної безпеки держави. Реалізація заходів, спрямованих на зміцнення економічної безпеки держави, базується в першу чергу на розробці та запровадженні дієвих нормативно-правових актів щодо протидії тінізації економіки, які повинні забезпечити: зниження податкового тиску; створення більш вигідних умов працювати легально; створення системи протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом; створення і запровадження ефективного фінансового контролю та створення ліберальних умов у сфері легальної економіки. Для подолання негативних тенденцій, спричинених воєнним станом, необхідно розробити адекватний механізм зменшення обсягів та рівня вітчизняної тіньової економіки. Цей механізм має не лише дозволити країні швидко адаптуватися до сучасного мінливого середовища, а й сприяти вирішенню питань національної безпеки. Вирішення цього завдання зумовлює необхідність розробки комплексу практичних рекомендацій щодо зниження абсолютного та відносного рівнів тінізації економіки і, виходячи з цього, зміцнення економічної безпеки країни. У зв’язку з цим авторами розроблено багаторівневу модель зменшення обсягів та рівня тіньової економіки шляхом вдосконалення методичних підходів до управління цим процесом на регіональному, національному (державному), міжбюджетному та глобальному рівнях.