Формування маркетингової стратегії промислового підприємства в умовах кризи - Кравченко, М.С.; Романчук, Р.С.; Баш, С.О. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2023)
Стаття присвячена проблемі формування маркетингової стратегії промислового підприємства в умовах кризи. Кризові явища в маркетинговому середовищі, що оточує промислові підприємства відбуваються регулярно, тому до них потрібно ставитись не як до катастрофи, а як до звичайних проблем, які необхідно вирішувати в робочому порядку. В статті систематизовано основні класифікаційні ознаки при розробці антикризових стратегій, досліджено види маркетингових стратегій підприємства в умовах кризи, класифіковано стратегії маркетингу на різних стадіях антикризового управління з прогнозованими результатами, рекомендовано маркетингові алгоритми для вибору антикризових дій, які допоможуть мінімізувати кризовий вплив на діяльність промислового підприємства при виборі стратегій. Підприємство, яке працює на промисловому ринку, повинно бути готовим до різного роду проблем, діагностувати їх на ранніх стадіях, мати повний набір стратегій для вирішення. Маркетингові стратегії є алгоритмами дій, які дозволять промисловому підприємству або уникнути впливу кризових явищ, або мінімізувати їх вплив на роботу підприємства. Антикризові стратегії можуть змінюватись в результаті змін в мікро- і макросередовищі і бути сформовані на різних етапах, зокрема при пошуку нових потреб, які підприємство може задовольнити, систематичних маркетингових дослідженнях, ефективному сегментуванню ринку, виборі цільового ринку, позиціюванні, використанні змін в товарній політиці, ціновій політиці, комунікаційній політиці і політиці розподілу . Все це дозволить промисловому підприємству розробити і в потрібний момент запровадити потрібну маркетингову стратегію яка зможе мінімізувати вплив кризових явищ на діяльність промислового підприємства, або взагалі не помітити їх. Цю роботу необхідно розпочинати заздалегідь, підготувавши необхідні стратегії, не чекаючи поки кризові явища дадуть про себе знати. В роботі запропоновано основні покрокові алгоритми дій промислового підприємства в кризових умовах, починаючи з пошуку потреб, які може задовольнити підприємство, закінчуючи роботою з елементами комплексу маркетингу, розглянуто основні види стратегій, які можна використати в залежності від різного роду загроз.