Розвиток малих та середніх підприємств на регіональному рівні як ключовий чинник підвищення зайнятості населення регіону - Рябоволик, Т.Ф.; Доренська, А.О. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2023)
Малий та середній бізнес в Україні до повномасштабного вторгнення був найбільш розповсюдженим. Левова частка працевлаштованих економічно активних громадян, а це близько 75% усіх зайнятих припадає саме на мале та середнє підприємництво, і лише 25% українців працюють на великих підприємствах. Серед пріоритетних сфер діяльності малого та середнього бізнесу є оптова та роздрібна торгівля та ремонт автотранспорту. Значна кількість малих та середніх підприємств здійснюють свою діяльність в промисловості, логістиці, сільському господарстві та будівництві. Тож підприємства малого бізнесу є однією із рушійних сил економічного розвитку, ефективним засобом структурної перебудови, подолання диспропорцій на окремих сегментах ринку, активізації інноваційної діяльності, розвитку конкуренції, утворення нових робочих місць і зниження безробіття. Проблема створення сприятливих умов для розвитку малого підприємництва постійно вимагає зміни методів і форм управління цим процесом, удосконалення й узгодження функцій управління ним на всіх рівнях. В сучасних умовах регіоналізації економічних процесів, подальший розвиток малого підприємництва потребує глибокого дослідження його системо утворюючих факторів, територіальних особливостей, формування і здійснення відповідної ефективної та гнучкої регіональної політики. Покращення розвитку малого та середнього бізнесу є ключовим завданням для кожного регіону, оскільки цей сектор грає важливу роль у забезпеченні економічного зростання та створенні робочих місць. В статті нами запропоновано такі глобальні напрямки щодо покращення розвитку МСП в Кіровоградській області: забезпечення легкого доступу до фінансування; спрощення бюрократичних процесів; підтримка інновацій; надання підтримки у сфері освіти та розвитку навичок; забезпечення доступу до нових ринків; підтримка стартапів та інноваційних підприємств; пропагування підприємництва та підтримка у сфері маркетингу; забезпечення стабільності та прозорості у сфері правового регулювання. Ці пропозиції можуть сприяти покращенню розвитку малого та середнього бізнесу, зроблять його більш конкурентоспроможними та сприятимуть загальному економічному зростанню регіону.