Моніторинг як вектор управлінського циклу фінансової діяльності суб’єктів господарювання в умовах воєнних викликів - Шалімов, В.В.; Гузенко, О.П. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2023)
Метою дослідження є вивчення моніторингового сегменту з позиції управлінського циклу фінансової діяльності суб’єктів господарювання в умовах воєнних викликів, з осучасненням змістовності понятійного апарату даного процесу та напрямків покращення його функціонування. Проведені дослідження надали змогу прийти до висновку, що фінансова діяльність суб’єктів господарювання в умовах воєнних викликів призводить до негативного впливу зовнішніх та внутрішніх факторів, які порушують та знижують певний рівень досягнення наміченої результативності. Обґрунтовано, що існує нагальна потреба перегляду існуючих складових циклу управління фінансовою діяльністю суб’єктів господарювання, з метою їх більшої адаптованості та захищеності від впливу воєнних викликів. Для підвищення якісного управління фінансовою діяльністю суб’єктів господарювання доцільним є впровадження моніторингового сегменту, котрий розширить функціональні обов’язки відповідальних осіб та забезпечить більш предметне накопичення інформаційного ресурсу для прийняття управлінських рішень. З цією метою звернуто увагу, на існуючі наукові позиції щодо тлумачення понятійної категорії «моніторинг». Розкрито ключові сегменти, котрі включено для надання характеристики її сутнісного змісту. Доведено необхідність підвищення якісного рівня управління фінансовою діяльністю суб’єктів господарювання шляхом осучаснення понятійного апарату. Запропоновано адаптувати в управлінському циклі понятійну категорію «моніторинговий сегмент фінансового управління», яку розуміти як комплексна взаємодія відповідальних осіб управлінського циклу, котра має за мету здійснення процесу нагляду та контролю на основі систематичного або безперервного збирання фінансової інформації про параметри оцінювання фінансової діяльності підприємства , проведення її обробки визначеними методами та прийомами для визначення тенденцій їх зміни за звітний період. Обґрунтовано, що цей процес має бути покладений в основу підготовки та формування комплексного інформаційного потоку для прийняття виважених управлінських фінансових рішень. Визначено переваги авторської позиції сутнісного змісту даної категорії: враховано виконавця впровадження моніторингового сегменту фінансового управління; окреслено мету здійснення процесу нагляду та контролю на основі систематичного або безперервного збирання фінансової інформації, проведення її обробки визначеними методами та прийомами. Окреслено напрямок роботи відповідальних осіб, а саме встановлення поведінки параметрів оцінювання фінансової діяльності підприємства, для визначення тенденцій їх зміни за звітний період. Зазначено кінцевий етап роботи відповідальних осіб, а саме: підготовка та формування комплексного інформаційного потоку для прийняття виважених управлінських фінансових рішень.