Особливості антикризового управління продуктовим портфелем машинобудівних підприємств в умовах критичного обмеження ресурсів - Галушко, Л.В.; Андрощук, І.О. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2023)
У статті розглянуто особливості антикризового управління продуктовим портфелем машинобудівних підприємств в умовах критичного обмеження ресурсів. Визначено ключові проблеми функціонування машинобудівних підприємств України в умовах військової агресії, серед яких такі як: майже одномоментна втрата частини ключового персоналу в зв'язку з мобілізацією для захисту країни; різке зростання собівартості внаслідок дії різноманітних чинників, зокрема: зростання логістичних витрат та власне строків логістичних операцій; втрати частини ключових постачальників та внаслідок цього перехід на менш ефективні технологічні процеси; зростання цін на матеріальні ресурси; неможливість підтримання виробничих запасів та незавершеного виробництва на рівні, необхідному для забезпечення ритмічного процесу виробництва продукції. Встановлено, що найбільш значущою проблемою виступає критичне обмеження кількості ресурсів (трудових, матеріальних, фінансових), які підприємство може залучити для виконання замовлень споживачів продукції вчасно і в повному обсязі. Метою статті виступає визначення актуальної методології оптимізації продуктового портфелю машинобудівного підприємства в умовах критичного обмеження ресурсів. За своєю сутністю дана методологія має бути одним з елементів антикризового менеджменту виробничих підприємств галузі машинобудування в умовах воєнного стану. Встановлено, що продуктовий портфель за своєю природою має бути унікальним та залежить від змін внутрішнього та зовнішнього середовища підприємства. Важливим питанням для формування критеріїв оцінки продукту є визначення сторін, зацікавлених у продукті, серед яких основними є споживач та саме підприємство. В межах статті визначено набір ключових критеріїв, які доречно використовувати при побудові продуктового портфелю. В результаті чого, сформульовано методологію оптимізації продуктового портфелю машинобудівного підприємства в умовах критичного обмеження ресурсів. Здійснено апробацію пропонованої методології на прикладі машинобудівного заводу ПрАТ “Гідросила АПМ” (м. Кропивницький, Україна). Як наслідок, доведено її ефективність та результативність..