Методика статистичного аналізу податкових надходжень: теоретичний аспект - Черновол, О.М.; Гай, О.М. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2023)
У статті розглянуто значення статистичних методів для такої важливої складової бюджету, як податкові надходження. Основна увага приділяється теоретичним аспектам методики статистичного аналізу податкових надходжень. Дослідження проведене на підставі аналізу вітчизняних і закордонних літературних джерел, статистичних даних. Встановлено, що незважаючи на велику кількість досліджень даної тематики інтерес до статистичної обробки даних тільки зростає, особливо через величезний обсяг інформації, який потребує правильної і ефективної обробки і прийняття правильних управлінських рішень. Встановлено, що для побудови ефективної моделі статистичного аналізу необхідно дослідити об’єкт аналізу, фактори впливу на нього, а також методи, які будуть найефективнішими і найоптимальнішими в процесі дослідження. Визначено основні групи факторів, які впливають на розмір податкових надходжень, зокрема групи економічних, політико-правових, демографічних та соціально-культурних факторів. Акцентується увага на методах статистичного аналізу податкових надходжень, а саме: методи дескриптивної статистики (обчислення середніх значень, медіани, варіаційного коефіцієнту); методи кореляційного аналізу для виявлення зв’язків між факторами і результативним показником; методи часових рядів для прогнозування податкових надходжень в майбутньому. Надане власне бачення стосовно застосування конкретних статичних методів саме для аналізу податкових надходжень.