Права та обов’язки експертів з економічних питань у профільному і процесуальному законодавстві - Пугаченко, О.Б.; Фоміна, Т.В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2023)
У статті розглянуто права та обов’язки експертів з економічних питань у профільному (Закон України «Про судову експертизу»; Інструкція про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та Науково-методичні рекомендації з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень; Інструкція про особливості здійснення судово-експертної діяльності атестованими судовими експертами, що не працюють у державних спеціалізованих експертних установах) та процесуальному законодавстві (Кримінальний процесуальний кодекс, Цивільний процесуальний кодекс, Господарський процесуальний кодекс та Кодекс адміністративного судочинства). Мета статті (дослідження прав та обов’язків судових експертів з економічних питань згідно із вимогами профільного та процесуального законодавства) досягнута з використанням загальнонаукових і спеціальних методів дослідження: абстрактно-логічного, діалектичного, узагальнення, групування, графічного. Проведене дослідження дозволило з’ясувати, що при проведення судових експертиз й експертних досліджень з економічних питань виділяють експертизи документів: бухгалтерського обліку, оподаткування і звітності; про економічну діяльність підприємств й організацій; фінансово-кредитних операцій. При цьому, має місце неузгодженість назв видив судово-економічних експертиз у профільному законодавстві. Визначено, що профільне законодавство стосовно прав експертів, у т.ч. і з економічних питань, передбачає їх 6 у Законі України «Про судову експертизу», 8 у відповідних Інструкціях (подібні лише п’ять); процесуальними кодексами встановлено 8 прав у КПК та по 6 у ЦПК, ГПК і КАСУ (аналогічні – також п’ять). У всіх видах профільного і процесуального законодавства передбачено по два однакових за суттю обов’язки судових експертів (щодо виконання завдання та надання експертного висновку й відповіді за потреби на питання). ЦПК, ГПК і КАСУ декларують лише по 2 обов’язки, Закон України «Про судову експертизу» - 3, КПК – 5, Інструкції – по 8. При цьому, в профільному законодавстві і КПК додано загальний обов’язок щодо можливості заяви самовідводу експерта.