Адміністрування податків в системі чинників забезпечення ефективної реалізації податкової політики держави - Магопець, О.А.; Гай, О.М. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2023)
Стаття присвячена дослідженню місця і ролі механізму адміністрування податків в системі чинників забезпечення ефективної реалізації податкової політики держави. З’ясовано, що податкова політика є важливою складовою соціально-економічної політики кожної країни. Базуючись на результатах проведеного дослідження, встановлено, що зміст податкової політики розкривається через сукупність правових, економічних і організаційних заходів держави, що реалізуються у сфері оподаткування й спрямовані на формування надійної фінансової основи функціонування держави, досягнення позитивних зрушень у соціально-економічному розвитку і захисту національних інтересів в умовах глобалізації та інтеграційних процесів. Обґрунтовано основні принципи формування податкової політики, якими визнано принципи: достатності бюджетного забезпечення; податкоспроможності; рівнонапруженості; системності та внутрішньої цілісності оподаткування; стабільності оподаткування; гнучкості (еластичності) оподаткування та ефективності оподаткування. Доведено, що вітчизняна податкова політика орієнтована здебільшого на реалізацію фіскальної функції податків, що знижує її ефективність в контексті створення передумов для економічного зростання. Визначено основні недоліки податкової політики України, які проявляються у: відсутності ранжування цілей за ступенем їх важливості та концентрації зусиль на досягненні найбільш важливих з них; нечіткому визначенні проблем, які стоять перед економікою країни; неефективній структурі податкової системи; переважанні непрямих податків; високому рівні податкового навантаження й нерівномірності його розподілу. З’ясовано, що ключовим елементом податкової політики є механізм адміністрування податків, який являє собою сукупність взаємопов’язаних управлінських процедур, методів, функцій та дій прикладного характеру, що здійснюються податковими органами в безперервному циклічному процесі реалізації податкової політики держави з метою забезпечення мобілізації податків і зборів до бюджетів різних рівнів. Визначено основні елементи адміністрування податків, спрямовані на забезпечення ефективної реалізації податкової політики держави (податкове планування, податковий аудит, удосконалення інформаційних систем, підвищення рівня податкової культури, підвищення кваліфікації працівників податкових органів, підвищення рівня якості обслуговування платників податків).