Розвиток міжнародних торговельних відносин аграрного сектору економіки України в контексті євроінтеграції - Решитько, Т.В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2023)
В статті досліджено сучасні тренди розвитку міжнародних торговельних відносин аграрного сектору економіки України як одного з визначальних чинників в контексті євроінтеграції. Проаналізовано особливості участі України в аграрних експортно-імпортних операціях. Наголошено, що Україна нині перебуває на початковому етапі входження до світових аграрних ринків. У експорті вітчизняного продовольства переважає сировинна складова або продукція з незначною доданою вартістю, а експорт готових харчових продуктів не набув суттєвих обсягів. Визначено, що завдяки аграрному сектору економіки формуються продовольче забезпечення держави, національний ринок та експортний потенціал. Зазначено, що дотримання Україною визначених міжнародними союзами та організаціями принципів і правил поведінки в міжнародних торговельних та інших економічних відносинах, сприяє розвитку зовнішньоекономічної торговельної діяльності. Вказано на необхідність здійснення низки заходів для адаптування ринкового середовища, розбудови регуляторних механізмів на гармонізованих інституціональних засадах, для взаємовигідної інтеграції України та ЄС. З’ясовано, що з початком функціонування Зони вільної торгівлі з Європейським Союзом, Україна забезпечує наближення вітчизняного аграрного сектору до ринкових умов господарювання, здійснює адаптацію до Спільної аграрної політики ЄС. Доведено, що динаміка зовнішньої торгівлі аграрною продукцією України з країнами ЄС вказує на стрімке і взаємовигідне посилення економічних зав’язків, взаємну привабливість торгівлі продовольчими товарами. Дослідження свідчать, що аграрний сектор України за останні роки демонстрував позитивну динаміку розвитку міжнародної торгівлі сільськогосподарською та продовольчою продукцією. Наголошено на необхідності створення більш сприятливих умов для активізації зовнішньоекономічних торговельних відносин, що повинно стати стратегічним пріоритетом держави.