Інвентаризаційний контроль та облікова оцінка електронних грошей і криптвоактивів в електронних трансакціях - Муравський, В.В.; Денчук, П.Н.; Ревега, О.І. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2023)
Грошовою основою цифрової економіки є електронні гроші та криптографічні об’єкти, що наділені специфічними характеристиками, врахування яких значно ускладнює облік і контроль. З метою забезпечення ідентифікації, інвентаризації та оцінки криптоактивів необхідною є оптимізація методики та організації обліку електронних грошових трансакцій в умовах цифрової економіки. Мета статті полягає в удосконаленні інвентаризаційного контролю та методики облікової оцінки з позиції теперішньої та майбутньої вартості електронних та криптографічних грошових засобів у контексті здійснення електронних грошових трансакцій. У статті обґрунтовано можливість перманентної автоматичної інвентаризації електронних та криптографічних грошових засобів на основі інформаційної синхронізації криптобірж (операторів електронних трансакцій) з спеціалізованим програмним забезпеченням для автоматизації обліку. Удосконалено порядок проведення інвентаризаційного контролю електронних грошей та криптовалют у розрізі видів електронних трансакцій. Визначено особливості облікової оцінки криптоактивів, що характеризуються нематеріальною природою, значною волатильністю, спекулятивністю, конфіденційністю, децентралізацією тощо. Оптимізовано методику облікової оцінки криптоактивів з визначенням первісної та майбутньої їх вартості у контексті виокремлення видів електронних трансакцій, а також необхідності переоцінки облікових об’єктів, що використовуються як засіб грошового обігу або як інвестиційні та фінансові інструменти. Уточнено методику оцінки новостворених криптоактивів у частині врахування витрат на оплату праці і соціальне страхування, електроенергію і комунальні послуги, амортизації обладнання, що пов’язані з обслуговуванням системи електронних трансакцій. Використання авторських пропозицій сприятиме достовірному та своєчасному обліку електронних та криптографічних грошових засобів.