Податкові перевірки як спосіб здійснення податкового контролю - Фоміна, Т.В.; Пугаченко, О.Б.; Коломоєць, О.Д. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2023)
У статті розглянуто податкові перевірки як один із способів здійснення податкового контролю. Мета дослідження - обґрунтування теоретичних положень організації податкових перевірок та визначення їх ролі і місця у контрольному процесі. Дослідження ґрунтувалось на застосуванні загальнонаукових методів: систематизації, логічного, аналітичного, індукції, дедукції, а також методів теоретичного узагальнення, класифікації та групування. Графічний метод було застосовано для ілюстрації результатів проведених досліджень. У результаті дослідження підкреслено, що податкові перевірки є способом здійснення податкового контролю в Україні. На підставі цифрових даних з офіційних порталів ДПС доведено ефективність та результативності податкових перевірок, що були проведені протягом 2021-2022 років. Наголошено на обмеженнях у здійсненні податкових перевірок в Україні на період дії воєнного стану, що у більшості стосувалось документальних перевірок. Визначено види податкових перевірок: камеральні, документальні та фактичні. Здійснено порівняння предмету документальних та фактичних перевірок, у результаті чого з’ясовано, що одні й ті ж питання можуть бути об’єктом різних видів перевірок. Узагальнено організаційні особливості проведення окремих видів податкових перевірок за такими напрямками: місце проведення, підстави для проведення, періодичність проведення, тривалість, умови для початку перевірки, продовження термінів проведення. Представлене дослідження буде корисним працівникам Державної податкової служби та інших фіскальних органів, органам митного контролю, аудиторам та практикуючим спеціалістам обліково-контрольного апарату підприємств, установ, організацій тощо. Перспективи подальших наукових розробок вбачаються нам у розробці науково-обґрунтованої класифікації податкових перевірок, розробці методичних підходів до здійснення різних видів податкових перевірок за окремими видами загальнодержавних та місцевих податків і зборів.