Інтеграція стандартів ISO 9001 та ISO 22301 для забезпечення сталого розвитку підприємств виробників товарів оборонного призначення - Калашніков, Р.В.; Калініченко, О.С.; Плинокос, Д.Д. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2026)
Метою статті є обґрунтування ролі інтеграції стандартів ISO 9001 та ISO 22301 як основи для сталого розвитку підприємств в умовах воєнного стану, а також визначення послідовності етапів підвищення їхньої відповідальності та конкурентоспроможності через сертифікацію, кодифікацію та модернізацію виробництва. Визначено необхідність формування комплексної моделі управління, яка поєднує стандартизацію процесів, управління ризиками та планування безперервності діяльності. Особлива увага приділяється проблемам функціонування підприємств оборонно-промислового комплексу України та виробників товарів оборонного призначення (далі-ТОП). У дослідженні застосовано системний підхід до аналізу взаємозв’язків між якістю продукції, безперервністю бізнес-процесів та стратегічною стійкістю організації. Розкрито зміст стандартів ISO 9001 та ISO 22301, їх ключові принципи та інструменти, що дозволяють підприємствам забезпечувати сталість характеристик продукції, прозорість управлінських рішень, створення резервних каналів постачання та розробку планів відновлення виробництва. Окремо розглянуто роль сертифікації продукції оборонного призначення як доказового та інтеграційного механізму, що формує довіру замовників і відкриває шлях до кодифікації продукції та участі у міжнародних програмах постачання. Доведено, що інтеграції ISO 9001 та ISO 22301 створює інтегровану систему управління, яка одночасно гарантує якість продукції та стійкість бізнес-процесів навіть у кризових умовах. У цьому контексті інтеграція ISO-стандартів розглядається як стратегічна основа для сталого розвитку, підвищення конкурентоспроможності та довіри міжнародних партнерів. Перспективи подальших досліджень полягають у розробці практичних моделей інтеграції ISO-стандартів у воєнних умовах, удосконаленні процедур сертифікації та кодифікації відповідно до вимог НАТО, а також у пошуку оптимальних шляхів модернізації виробництва для забезпечення конкурентоспроможності та сталого розвитку підприємств України