Економічні аспекти розвитку кейтерингового бізнесу в України - Задорожня, Л.М. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2026)
Метою статті є дослідження економічних аспектів розвитку кейтерингового бізнесу в Україні, аналіз сучасного стану ринку кейтерингових послуг, виявлення факторів, що впливають на ефективність діяльності підприємств галузі, а також обґрунтування перспектив їх розвитку в умовах сучасних соціально-економічних трансформацій. У статті розкрито економічну сутність кейтерингового бізнесу та визначено його місце в індустрії гостинності. Проаналізовано сучасний стан українського ринку кейтерингових послуг, охарактеризовано основні сегменти споживачів, особливості розвитку галузі до та після 2022 року, а також вплив воєнного стану на діяльність підприємств. Досліджено економічні особливості функціонування кейтерингових компаній, зокрема структуру доходів і витрат, механізми формування собівартості, особливості ціноутворення та систему показників економічної ефективності. Систематизовано зовнішні й внутрішні фактори розвитку, визначено ключові проблеми функціонування галузі, серед яких зростання собівартості послуг, кадровий дефіцит, логістичні труднощі, скорочення платоспроможного попиту, обмеженість інвестиційних ресурсів і посилення конкурентного тиску. Обґрунтовано сучасні інноваційні тенденції розвитку кейтерингового бізнесу, що передбачають цифровізацію бізнес-процесів, використання CRM- та ERP-систем, технологій штучного інтелекту, екологізацію діяльності, персоналізацію послуг і впровадження нових форматів кейтерингового обслуговування. За результатами дослідження встановлено, що підвищення економічної ефективності та конкурентоспроможності кейтерингових підприємств забезпечується комплексним поєднанням цифрової трансформації, модернізації матеріально-технічної бази, розвитку людського капіталу, диверсифікації послуг і залучення інвестиційних ресурсів. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості їх використання під час формування стратегій розвитку підприємств кейтерингового бізнесу та вдосконалення системи управління їх діяльністю. Перспективи подальших досліджень пов'язані з розробленням моделей оцінювання економічної ефективності кейтерингових підприємств, дослідженням цифрових технологій управління, механізмів післявоєнного відновлення галузі та інтеграції українського кейтерингового бізнесу до європейського ринку послуг.