Тенденції та динаміка корпоративного розвитку підприємств агропромислового комплексу в умовах воєнних ризиків та структурних трансформацій - Татарченко, А.О. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2026)
Метою статті є комплексне дослідження тенденцій і динаміки корпоративного розвитку підприємств агропромислового комплексу України в умовах воєнних ризиків, структурної нестабільності та трансформації економічного середовища. Корпоративний розвиток розглянуто як механізм адаптації аграрних підприємств до кризових викликів, що забезпечує зростання їх економічної стійкості, організаційної гнучкості, виробничої ефективності та конкурентоспроможності. Акцент зроблено на ролі корпоративних структур у збереженні виробничого потенціалу аграрного сектору та створенні передумов його відновлення. У статті здійснено системний аналіз демографічних, структурних, виробничо-економічних та інституційних чинників, що визначають сучасну траєкторію розвитку підприємств АПК. Виявлено скорочення частки сільського населення, яке обмежує трудовий потенціал галузі та посилює потребу в автоматизації, концентрації й інтеграції аграрного виробництва. Досліджено зміни у структурі підприємницького середовища: зростання ролі великих підприємств, звуження середнього сегмента та скорочення кількості малих і мікропідприємств, що свідчить про структурну поляризацію аграрного сектору. Аналіз виробництва, зайнятості, продуктивності праці та фінансових результатів дав змогу встановити циклічність розвитку галузі та вищу адаптивність великих інтегрованих структур до кризових впливів. Доведено, що в умовах воєнної економіки корпоративний розвиток підприємств АПК набуває концентраційно-адаптаційного характеру та виступає інструментом виживання, стабілізації й відновлення аграрного сектору. Узагальнено ключові ризик-фактори корпоративного розвитку, серед яких домінують демографічні, інституційні, виробничі, логістичні та фінансові загрози. Перспективи подальших досліджень пов’язані з поглибленням методичних підходів до оцінювання корпоративного розвитку, розробленням моделей ризик-орієнтованого управління та удосконаленням механізмів державної підтримки аграрних підприємств.