Цифрова трансформація маркетингу у контексті конкурентного потенціалу підприємств - Жовновач, Р.І.; Коваль, Л.А.; Романчук, С.А. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2026)
Метою статті є дослідження впливу цифрової трансформації маркетингу на формування та розвиток конкурентного потенціалу підприємств в умовах цифровізації економіки. Особливу увагу приділено обґрунтуванню ролі сучасних цифрових технологій у підвищенні ефективності маркетингової діяльності, зміцненні ринкових позицій підприємств та забезпеченні їхньої адаптації до змін зовнішнього середовища. Визначено значення цифрового маркетингу як інструменту формування конкурентних переваг та підвищення результативності взаємодії з цільовими аудиторіями. У процесі дослідження проаналізовано теоретичні підходи до трактування цифрової трансформації маркетингу та її впливу на конкурентний потенціал підприємств. Розглянуто еволюцію маркетингових концепцій від традиційного до цифрового маркетингу. Узагальнено сучасні інструменти цифрового маркетингу, серед яких пошукова оптимізація, контент-маркетинг, маркетинг у соціальних мережах, контекстна реклама, чат-боти, голосовий пошук, штучний інтелект та інші цифрові рішення. Досліджено сучасні тенденції розвитку цифрового маркетингу та визначено їх значення для забезпечення ефективної комунікації зі споживачами, підвищення рівня персоналізації маркетингових заходів і вдосконалення процесів прийняття управлінських рішень. Встановлено, що цифрова трансформація маркетингу є важливим чинником зростання конкурентного потенціалу підприємств, оскільки сприяє підвищенню якості взаємодії зі споживачами, оптимізації маркетингових витрат, розширенню ринків збуту та впровадженню інноваційних бізнес-процесів. Обґрунтовано необхідність комплексного використання цифрових технологій у маркетинговій діяльності підприємств для забезпечення їхньої конкурентоспроможності в умовах цифрової економіки. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробленням інтегрованих моделей цифрового маркетингу та механізмів їх адаптації до сучасних викликів бізнес-середовища.