Концептуальна модель системи маркетинг-логістики автотранспортного підприємства - Федотова, І.В.; Бочарова, Н.А.; Здихальський, В.А. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2026)
Метою статті є розроблення концептуальної моделі системи маркетинг-логістики автотранспортного підприємства як інтегрованої управлінської системи. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю підвищення ефективності діяльності автотранспортних підприємств в умовах посилення конкуренції, зростання вимог споживачів до якості логістичного сервісу та необхідності оперативного реагування на зміни зовнішнього середовища. У дослідженні використано системний підхід, методи теоретичного узагальнення, порівняльного аналізу та структурно-функціонального моделювання. Узагальнено сучасні наукові підходи до інтеграції маркетингу та логістики та виявлено обмеження існуючих моделей, зокрема їх фрагментарний характер, відсутність цілісної архітектури та недостатню формалізацію взаємозв’язків між елементами системи. На цій основі запропоновано концептуальну модель маркетинг-логістики, побудовану як багаторівневу інтегровану структуру, що включає ядро ціннісного результату та десять взаємопов’язаних підсистем, згрупованих у ресурсно-забезпечувальний, функціонально-операційний і управлінсько-аналітичний рівні. Модель відображає логіку трансформації ресурсів у споживчу цінність логістичного сервісу та інтегрує маркетингові, логістичні й аналітичні рішення в межах єдиної управлінської системи. Результати дослідження свідчать, що запропонована модель забезпечує узгодження ринкових вимог і логістичних можливостей підприємства, сприяє підвищенню керованості матеріальних та інформаційних потоків, а також адаптивності автотранспортного підприємства до змін зовнішнього середовища. Практичне значення моделі полягає у можливості її застосування для підвищення рівня логістичного сервісу, оптимізації витрат, покращення якості управлінських рішень та забезпечення стійкого розвитку підприємств. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробленням методичного інструментарію оцінювання ефективності функціонування системи маркетинг-логістики, а також її емпіричною апробацією з урахуванням специфіки діяльності автотранспортних підприємств різних масштабів і форм власності