Аналітичний інструментарій ефективності діяльності готельно-ресторанних комплексів - Запірченко, Л.Д.; Бугаєва, М.В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2026)
У статті здійснено комплексне дослідження аналітичного інструментарію оцінювання ефективності діяльності готельно-ресторанних комплексів як важливого сегмента національної економіки України. Обґрунтовано актуальність дослідження в умовах військового стану та повоєнного відновлення, що обумовлює необхідність підвищення ефективності функціонування підприємств сфери гостинності як драйвера регіонального розвитку, зайнятості населення та формування доходів. Розкрито економічну сутність категорії «ефективність» та її специфіку у сфері послуг, де результативність діяльності визначається не лише фінансовими показниками, а й якістю обслуговування, рівнем задоволеності клієнтів та ефективністю використання ресурсів. Визначено, що ефективність у готельно-ресторанному бізнесі має інтегрований характер і включає економічну, організаційну та соціальну складові, серед яких ключовою є економічна ефективність як показник результативності господарської діяльності та джерело подальшого розвитку підприємства. Проаналізовано сучасні підходи до діагностики та оцінювання ефективності діяльності підприємств сфери гостинності. Обґрунтовано доцільність використання системи взаємопов’язаних показників, оскільки жоден окремий індикатор не може забезпечити комплексну оцінку результативності діяльності. У дослідженні систематизовано ключові фінансово-економічні показники (дохід, витрати, прибуток, рентабельність, грошові потоки), а також специфічні галузеві індикатори, такі як ADR, RevPAR, GOPPAR, рівень завантаженості номерного фонду, середній чек та інші. Значну увагу приділено аналізу факторів, що впливають на ефективність функціонування готельно-ресторанних комплексів. До ключових чинників віднесено: якість надання послуг, ефективність управління персоналом, впровадження інноваційних технологій, забезпечення безпеки та реалізацію маркетингових стратегій. Доведено, що їх комплексне застосування сприяє підвищенню конкурентоспроможності підприємств, зростанню прибутковості та формуванню стійких ринкових позицій. У роботі узагальнено алгоритм діагностики ефективності діяльності підприємств готельно-ресторанного бізнесу, який включає визначення об’єктів аналізу, збір та обробку інформації, оцінювання показників, розробку стратегій удосконалення та їх подальший моніторинг. Встановлено, що ефективність діяльності значною мірою залежить від якості інформаційного забезпечення та правильності вибору аналітичних інструментів. Окремо розглянуто методичні підходи до оцінювання рентабельності діяльності підприємств сфери гостинності, включаючи як традиційні показники, так і міжнародні стандарти (ROA, ROTA, ROFA, EBITDA-орієнтовані показники). Виявлено обмеження вітчизняної статистичної бази, що ускладнює застосування міжнародних методик та проведення порівняльного аналізу з зарубіжними підприємствами. Узагальнено, що підвищення ефективності діяльності готельно-ресторанних комплексів потребує системного підходу, який передбачає інтеграцію сучасних технологій, розвиток людського капіталу, вдосконалення управлінських процесів та активізацію маркетингової діяльності. Встановлено, що в умовах післявоєнного відновлення України підприємства сфери гостинності мають значний потенціал для розвитку та можуть відігравати важливу роль у соціально-економічній стабілізації країни.