Інструменти цифрової трансформації у забезпеченні економічної стійкості аграрних підприємств в умовах багатофакторних ризиків - Анашкін, А.О. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2026)
Метою статті є дослідження ролі інструментів цифрової трансформації у забезпеченні економічної стійкості аграрних підприємств в умовах багатофакторних ризиків, а також обґрунтування напрямів підвищення адаптивності аграрного бізнесу на основі використання сучасних цифрових технологій. Актуальність теми обумовлена зростанням рівня невизначеності господарського середовища, посиленням впливу воєнних, кліматичних, фінансових, логістичних та ринкових ризиків, що потребують впровадження нових управлінських підходів до забезпечення стабільності функціонування підприємств аграрного сектору. У дослідженні використано методи системного аналізу, логічного узагальнення, порівняння, наукової абстракції та структурного аналізу. Розглянуто сучасні інструменти цифрової трансформації аграрного сектору, зокрема технології точного землеробства, великі дані (Big Data), Інтернет речей (IoT), штучний інтелект, геоінформаційні системи, хмарні сервіси, цифрові платформи управління агробізнесом та технології блокчейн. Визначено особливості їх використання для зниження виробничих, фінансових, ринкових та воєнних ризиків. Доведено, що цифровізація сприяє підвищенню ефективності використання ресурсів, покращенню якості управлінських рішень, оптимізації логістичних процесів та забезпеченню безперервності виробничої діяльності. Аналіз сучасних досліджень засвідчив, що цифрові технології стають ключовим фактором забезпечення економічної стійкості аграрних підприємств та їх конкурентоспроможності. У результаті дослідження встановлено, що формування цифрової моделі управління аграрним підприємством дозволяє підвищити рівень адаптивності до зовнішніх загроз та мінімізувати наслідки багатофакторних ризиків. Практична цінність отриманих результатів полягає у можливості використання запропонованих підходів під час розроблення стратегій цифрової трансформації аграрних підприємств. Перспективи подальших досліджень пов’язані з оцінюванням економічної ефективності окремих цифрових рішень та розробленням інтегральних показників цифрової стійкості аграрного бізнесу.